FAQ Interactieve panorama foto's

Het Hoe, Wat en Waarom van Interactieve Panoaram Foto's

 • >Wat is een panoramafoto?
  Een foto waarvan de breedte verhoudingsgewijs veel groter is dan de hoogte. Een "normale" digitale foto heeft een verhouding van 4 staat tot 3 (breedte staat tot hoogte), bij een panorama is dat 3 staat tot 1 of nóg extremer (breder dus). Maar dat is alleen de technische kant van de zaak. Het is alsof jij in op dezelfde plaats blijft staan en jezelf draait, op en neer kijkt en je "ter plaatse" bent, het is een beeldbeleving als je er naar kijkt en er bijzonderheden in ontdekt. Een afdruk van een panorama van 15 cm hoog en 80 cm breed is volgens mijn mening ook geen panorama in de ware zin des woord. Een panorama dat is afgedrukt is fysiek ook groot (die van mij zijn afgedrukt 32 cm hoog en tussen de 1 en 2,70 m breed) en bevat veel beeldinformatie .
 • Waarom panoramafotografie?
  Soms word je stil van de weidsheid van een prachtige locatie. Snel stel je de camera op en probeer je die weidsheid in beeld te brengen. Maar In een uniek landschap is één foto vaak niet genoeg om al het moois vast te leggen en het kan erg tegenvallen als je thuis, achter je pc, de foto’s bekijkt. Die weidsheid, die je buiten zo beleefde, is er niet meer? Hoe kan je die weidsheid toch in beeld krijgen? Je hebt een bredere blik nodig en in de meeste gevallen kan een panorama foto de weidsheid terugbrengen zoals je je die herinnerde.
 • Wat is een cilindrisch panorama?<
  Een cilindrisch panorama kun je in horizontale richting verkennen, zowel naar links als naar rechts. Je kunt het blikveld niet op en neer sturen. Het is alsof het panorama op een zeer langwerpig vel papier is afgedrukt. De afbeelding is aan de binnenkant van een cilinder vastgeplakt en jij staat in het centrum en kunt rondkijken. Het is ook mogelijk een verticaal panorama te maken (voorbeeld) waarin je alleen op- en neer kunt kijken maar in horizontal richting is het blikveld meestal maar klein.
 • Wat is een sferisch panorama?
  Een sferisch panorama stelt de kijker in staat om het beeld te sturen in horizontale- en verticale richting. Je kunt rondom je heen kijken én 90 graden naar boven en beneden kijken en zo de vloer en het plafond bekijken. Stel je voor dat je in het centrum van een zeepbel staat waar je in alle richtingen kunt kijken, dat is de best mogelijke uitleg die ik kan geven.
 • Wat is een polar panorama?
  Dit type panorama wordt ook wel "Kleine Aarde" genoemd omdat het zoveel op een miniatuur wereldbol lijkt. Ik maak ze door in Photoshop van een "normaal" volledig 360 panorama de verhouding lengte : breedte 1:1 te maken, vierkant dus zonder de beeldinformatie van de foto aan te tasten. Dan wordt de foto 180 graden geroteerd en tenslotte wordt de bewerking "Filter - Distort - poolcoördinaten Rechthoekig naar polar" toegepast. Daarna afwerken in Photoshop. Op deze site staan vele zeer mooie voorbeelden
 • Wat is een interactieve panoramafoto?
  De panorama's op deze site zijn interactief. In een interactief panorama kan de gebruiker kan met muis of trackpad een virtuele camera sturen. Er kan virtueel naar links, rechts, beneden en naar boven gekeken worden in een landschap en ook in- en uitzoomen is mogelijk. Daarnaast zijn er hotspots in de foto aanwezig. Als je daar de muisaanwijzer boven een hotspot plaatst verschijnt er een tekst met meer informatie over het betreffende object. Of de hotstpot voert je na een klik erop naar een andere website of pagina met aanvullende informatie of laat videofilmpje of foto's over het object zien.
 • Wat is een virtuele rondleiding of virtual tour?
  Een virtuele rondleiding vindt plaats in een interactief panorama en is een simulatie van een bestaande locatie met behulp van video en/of foto's. Ook andere multimedia elementen zoals muziek, geluidseffecten, plattegronden en routebeschrijvingen kunnen worden toegevoegd. De rondleiding kan bestaan uit een serie interactieve panorama's die stuk voor stuk kunnen worden bekeken maar het is ook mogelijk via een hotspot van het ene naar het andere panorama (terug en vooruit) te springen. Al deze elementen helpen een realistische impressie van de werkelijkheid te geven.
 • Waarom ik interactieve panoramafoto's maak?
  De techniek en de werkzaamheden om een panorama te maken en het creatieve proces dat er aan voorafgaat zijn voor mij belangrijke drijfveren om interactieve panorama foto's maken. De de fascinatie die een interactief panorama bij me oproept als het klaar is en ik het op de website in fullscreen weergave op mijn 27 inch monitor bekijk is de kers op de taart.
 • Hoe maak je een panoramafoto?
  Op de "eenvoudigste" manier met je iPhone of Android telefoon. Na het kiezen van de optie "pano" in de camera en een druk op op de start knop begint de camera te lopen. Je verplaatst vervolgens je smartphone in een vloeiende beweging van links naar rechts en de telefoon maakt een panorama foto. Bij de foto's die je op deze site ziet ligt het wat ingewikkelder, de afzonderlijke opnames worden met een digitale spiegelreflex camera gemaakt en met speciale software worden de foto's aan elkaar gemonteerd. Het voert te ver dit in deze FAQ uit te leggen.
 • Waarom panoramafotografie?
  Soms word je stil van de weidsheid van een prachtige locatie. Snel stel je de camera op en probeer je die weidsheid in beeld te brengen. Maar In een uniek landschap is één foto vaak niet genoeg om al het moois vast te leggen en het kan erg tegenvallen als je thuis, achter je pc, de foto’s bekijkt. Die weidsheid, die je buiten zo beleefde, is er niet meer? Hoe kan je die weidsheid toch in beeld krijgen? Je hebt een bredere blik nodig en in de meeste gevallen kan een panorama foto de weidsheid terugbrengen zoals je je die herinnerde.
Lastste update: